MACIA PUIG, MARIA ALBA

Categoría: LECTOR/A
Perfil académico: Doctorado
Departamento: TECNOLOGÍA, INGENIERÍA Y CIENCIA DE ALIMENTOS
Dirección electrónica: alba.macia@udl.cat

Docencia

Enseñanza Curso Asignatura
Doble titulació: Grau en Nutrició Humana i Dietètica i Grau en Fisioteràpia 2 BROMATOLOGÍA
Doble titulació: Grau en Nutrició Humana i Dietètica i Grau en Fisioteràpia 2 NUTRICIÓN
Doble titulació: Grau en Nutrició Humana i Dietètica i Grau en Fisioteràpia 3 DIETÉTICA
GRAU EN NUTRICIÓ HUMANA I DIETÈTICA 4 TRABAJO DE FIN DE GRADO
Doble titulació: Grau en Nutrició Humana i Dietètica i Grau en Fisioteràpia 5 TRABAJO DE FIN DE GRADO

Investigación

Grupo de investigación: Unitat de tecnologia de productes vegetals
Proyectos de investigación Fecha inicio Fecha fin Investigadores principales
CERTA. Funcionament Unitat de Tecnologia de Productes Vegetals 2008-2009 01/01/2008 31/12/2009 GRUP RECERCA TECNOLOGIA DE PRODUCTES VEGETALS (TPV-CERTA)
Aceite de oliva virgen y funcionalidad de la HDL. Optimización de la composición fenólica del aceite y evaluación de la biodisponibilidad 01/01/2010 31/12/2012 MA. JOSEFA MOTILVA CASADO
Dianas metabólicas de los compuestos fenólicos del aceite de oliva: Estudio de las vías metabólicas y de su distribución en tejidos (MEFOP) 01/01/2013 31/12/2015 MA. JOSEFA MOTILVA CASADO
Nuevos alimentos funcionales basados en cebada 01/01/2021 30/09/2024 MARIA DE LOS ANGELES MORALEJO VIDAL, MARIA PAZ ROMERO FABREGAT
Un estudi comparatiu plurianual per a l'avaluació de la composició, qualitat nutricional i perfil organolèptic de l'oli d'oliva verge obtingut d'olives cultivades a la província de Lleida mitjançant t 01/05/2009 30/09/2012 MARIA PAZ ROMERO FABREGAT
Manzanas de pulpa roja biofortificadas con antocianos: efecto del procesado sobre la composición fenólica y evaluación de la biodisponibilidad de antocianinas en humanos (AppleCOR) 30/12/2016 31/12/2020 MARIA PAZ ROMERO FABREGAT
Tesis Año Dirección
Colonic metabolism of phenolic compounds: from in vitro to in vivo approaches 2016 Motilva, Maria Jose; Macià Puig, Alba
Metabolismo de compuestos fenólicos en olivas y estudio de aceites de oliva singulares de la provincia de Lleida 2012 Maria Paz Romero Fabregat; Alba Macià Puig
Polyphenol metabolism: from in vitro to in vivo approaches 2012 Motilva Casado, M.Josefa; Macià Puig, Alba
Publicaciones Año Autores Tipo
Phenol metabolic fingerprint and selection of intake biomarkers after acute and sustained consumption of red-fleshed apple versus common apple in humans. The AppleCOR study 2022 Macià, Alba; Romero, Maria Paz; Yuste, Silvia; Ludwig, Iziar; Pedret, Anna; Valls, Rosa Maria; Salamanca, Patricia; Solà, Rosa; Motilva, Maria José; Rubió, Laura Article d'investigació
Variation in the Methylation of Caffeoylquinic Acids and Urinary Excretion of 3′-methoxycinnamic acid-4′-Sulfate After Apple Consumption by Volunteers 2021 Rubió, Laura; Romero, Maria Paz ; Solà, Rosa; Motilva, Maria José; Clifford, Michael N. ; Macià, Alba Article d'investigació
Thermal and non-thermal processing of red-fleshed apple: how are (poly)phenol composition and bioavailability affected? 2020 Yuste, Silvia; Macià, Alba; Motilva, María José; Prieto Diez, Neus; Romero, María Paz; Pedret, Anna; Solà, Rosa; Ludwig, Iziar A.; Rubió, Laura Article d'investigació
Application of Dried Blood Spot Cards combined with liquid chromatography-tandem mass spectrometry to determine eight fat-soluble micronutrients in human blood 2020 Laura Rubió; Silvia Yuste; Iziar Ludwig; Maria-Paz Romero; Maria-José Motilva; Lorena Calderón; Laura Pla-Pagà; Judit Companys; Alba Macià Article d'investigació
In vivo biotransformation of (poly)phenols and anthocyanins of red-fleshed apple and identification of intake biomarkers 2019 Yuste, Silvia; Ludwig, Iziar; Rubió, Laura; Romero, Mari Paz; Pedret, Anna; Valls, Rosa Maria; Solà, Rosa; Motilva, Maria José; Macià, Alba Article d'investigació
Endothelial cells deconjugate resveratrol metabolites to free resveratrol: a possible role in tissue factor modulation. 2019 Fernández-Castillejo, S.; Macià, A.; Motilva, MJ.; Catalán, S.; Solà, R. Article d'investigació
Seasonal Variability of Phytochemical Composition of New Red-Fleshed Apple Varieties Compared with Traditional and New White-Fleshed Varieties. 2018 Bars-Cortina D; Macià A; Iglesias I; Garanto X; Badiella L; Motilva MJ. Article d'investigació
Validation of dried blood spot cards to determine apple phenolic metabolites in human blood and plasma after an acute intake of red-fleshed apple snack. 2018 Yuste, S.; Macià, A.; Ludwig, I.; Romero, M-P.; Fernández-Castillejo, S.; Catalán, U.; Motilva, M.-J.; Rubió, L. Article d'investigació
Cardiovascular benefits of phenol-enriched virgin olive oils: Insights from the virgin olive oil and HDL functionality (VOHF) study. 2018 Pedret, A.; Fernández-Castillejo, S.; Valls, R-M.; Catalán, U.; Rubió, L.; Romeu, M.; Macià, A.; López de las Mazas, M-C.; Farràs, M.; Giralt, M.; Martín-Peláez,S.; Remaley, A.; Covas, M-I.; Fitó, M.; Article d'investigació
Brain uptake of hydroxytyrosol and its main circulating metabolites: Protective potential in neuronal cells. 2018 López de las Hazas, M.C.; Godinho-Pereira, J.; Macià, A.; Almeida, A.F.; Ventura, M.R.; Motilva, M.-J.; Santos, C. Article d'investigació
Phytochemical profiles of new red-fleshed apple varieties compared with traditional and new white-fleshed varieties 2017 Bars-Cortina D, Macià A, Iglesias I, Romero MP, Motilva MJ. Article d'investigació
Hydroxytyrosol and the colonic metabolites derived from virgin olive oil intake induce cell cycle arrest and apoptosis in colon cancer cells. 2017 López de las Hazas, M-C.; Piñol, C.; Macià, A.; Motilva, M-J. Article d'investigació
Exploring the colonic metabolism of grape strawberry anthocyanins and their in-vitro apoptotic effects in HT-29 colon cancer cells. 2017 López de las Hazas, M-C.; Mosele J.I.; Macià, A.; Ludwig I.; Motilva, M-J. Article d'investigació
Ferulic acid, a bioactive component of rice bran, improves oxidative stress and mitochondrial biogenesis and dynamics in mice and in human mononuclear cells. 2017 Perez-Ternero, C.; Werner, C.; Herrera González, M-D.; Motilva, M-J.; Böhm, M.; Alvarez de Sotomayor, M.; Laufs, U. Article d'investigació
Bioavailability of the ferulic acid-derived phenolic compounds of a rice bran enzymatic extract and their activity against the superoxide production 2017 Perez-Ternero, C.; Macià, A.; Alvarez de Sotomayor, M.; Parrado, J.; Motilva, M-J.; Herrera, M.D. Article d'investigació
Virgin olive oil enriched with its own phenolic compounds or complemented with thyme improves endothelial function: The potential role of plasmatic fat-soluble vitamins. A double blind, randomized, co 2017 Valls, R-M.; Farràs, M.; Pedret, A.; Fernández-Castillejo, S.; Catalán, S.; Rubió, L.; Romeu, M.; Giralt, M.; Sáez, G.; Fitó, M.; Covas, M-I.; Motilva, MJ.; Solà, R. Article d'investigació
Differential absorption and metabolism of hydroxytyrosol and its precuersors oleuropein and secoiridoids 2016 López de las Hazas MC.; Piñol C.; Macià A.; Romero MP.; Pedret A.; Solà R; Rubió L.; Motilva MJ. Article d'investigació
Polyphenol rich olive oils improve lipoprotein particle atherogenic ratios and subclasses profile: A randomized, crossover, controlled trial 2016 Fernández-Castillejo S, valls RM, Castañer O, Rubió L, Catalán U, Pedret A, Macià A, Sampson ML, Covas MI, Fitó M, Motilva MJ, Remaley AT, Solà R. Article d'investigació
Application of dried blood spot cards to determine olive oil phenols (hydroxytyrosol metabolites) in human blood 2016 López de las Hazas, M-C.; Macià, A.; Piñol, C; Motilva MJ. Article d'investigació
Human bioavailability and metabolism of phenolic compounds from red wine enriched with free or nano-encapsulated phenolic extract 2016 Motilva, MJ.; Macià, A.; Romero M.P.; Rubió L.; Mercader M.; González- Ferrero C. Article d'investigació
Understanding of human metabolic pathways of different sub-classes of phenols from Arbutus unedo fruit after an acute intake 2016 Mosele, J.; Macià, A.; Motilva, MJ. Article d'investigació
Stability and metabolism of Arbutus unedo bioactive compounds (phenolics and antioxidants) under in vitro digestion and colonic fermentation 2016 Mosele, JI.; Macià, A.; Romero, MP.; Motilva, MJ. Article d'investigació
Application of in vitro gastrointestinal digestion and colonic fermentation models to pomegranate products (juice, pulp and peel extract) to study the stability and catabolism of phenolic compounds 2015 Mosele, J.I.; Macià, A.; Romero, M.P.; Motilva, M.-J.; Rubió, L. Article d'investigació
Metabolic and Microbial Modulation of the Large Intestine Ecosystem by Non-Absorbed Diet Phenolic Compounds: A Review 2015 Mosele JI.; Macià, A.; Motilva MJ. Article d'investigació
Effect of daily intake of pomegranate juice on fecal microbiota and feces metabolites from healthy volunteers. 2015 Mosele JI.; Gosalbes M-J.; Macià A.; Rubió L.; Vázquez-Castellanos JF; Jiménez Hernández N.; Moya A.; Latorre A.; Motilva MJ. Article d'investigació
Optimization and validation of analytical methods for the simultaneous determination of antioxidants: Application to the analysis of tomato sauces 2014 Motilva MJ, Macià A, Romero MP, Labrador A, Domínguez A, Peiró Ll. Article d'investigació
In vivo distribution and deconjugation of hydroxytyrosol phase II metabolites in red blood cells: A potential new target for hydroxytyrosol 2014 Rubió, L.; Serra, A.; Macià, A.; Piñol, C.; Romero, M.P.; Motilva, M.J. Article d'investigació
Study of the Catabolism of Thyme Phenols Combining in Vitro Fermentation and Human Intervention 2014 Mosele JI, Martín-Peláez S, Macià A, Farràs M, Valls RM, Catalán U, Motilva MJ. Article d'investigació
Faecal microbial metabolism of olive oil phenolic compounds: in-vitro and in-vivo approaches 2014 Mosele J.I., Martín-Peláez S., Macià A., Farràs M., Valls R.M., Catalán U., Motilva M.J. Article d'investigació
Chapter 14: Determination of Procyanidins and Alkaloids in Cocoa and Biological Samples by Ultra-High-Performance Liquid Chromatography Coupled to Tandem Mass Spectrometry. 2014 Macià, A.; Motilva, M.J.; Ortega, N. Capítol de llibre d'investigació
Gallic Acid Is an Active Component for the Anticarcinogenic Action of Grape Seed Procyanidins in Pancreatic Cancer Cells. 2014 Cedó L.; Castell-Auví A.; Pallarès V.; Macià A.; Blay M.; Ardévol A.; Motilva M.J.; Pinent M. Article d'investigació
Impact of Various Factors on Pharmacokinetics of Bioactive Polyphenols: An Overview 2014 Rubió, L.; Macià, A.; Motilva M.J. Article d'investigació
Metabolite profiling of olive oil and thyme phenols after a sustained intake of two phenol-enriched olive oils by humans: Identification of compliance markers 2014 Rubió L, Farràs M, de la Torre R, Macià A, Romero MP, Valls RM, Solà R, Farré M, Fitó M, Motilva MJ. Article d'investigació
Effect of the co-occurring olive oil and thyme extracts on the phenolic bioaccesibility and bioavailability assessed by in vitro digetsion and cell models 2014 Rubió L, Macià A, Castell-Auví A, Pinent M, Blay T, Ardévol A, Romero MP, Motilva MJ Article d'investigació
Application of dried spot cards as a rapid sample treatment method for determining hydroxytyrosol metabolites in human urine samples. Comparison with microelution solid-phase extraction 2013 Serra A.; Rubió L.; Macià A.; Valls R.M.; Catalán U.; de la Torre R.; Motilva M.J. Article d'investigació
Distribution of procyanidins and their metabolites in rat plasma and tissues in relation to ingestion of procyanidin-enriched or procyanidin-rich cocoa creams 2013 Serra A, Macià A, Rubió L, Anglés N, Ortega N, Morelló JR, Romero MP, Motilva MJ. Article d'investigació
Biomarkers of food intake and metabolite differences between plasma and red blood cell matrices; a human metabolomic profile approach. 2013 Catalan U; Rodriguez MA; Ras MR; Macià A; Mallol R; Vinaixa M; Fernandez S; Valls RM; Pedret A; Griffin J; Salek R; Correig X; Motilva MJ; Solá R. Article d'investigació
Flavanol metabolites distribute in visceral adipose depots after a long-term intake of grape seed proanthocyanidin extract in rats 2013 Serra, A.; Bladé, C.; Arola, L.; Macià, A.; Motilva, MJ. Article d'investigació
Analysis of food polyphenols by ultra high-performance liquid chromatography coupled to mass spectrometry: An overview 2013 Motilva, M.J.; Serra, A.; Macià, A. Review
Development of a Phenol-Enriched Olive Oil with Both Its Own Phenolic Compounds and Complementary Phenols from Thyme 2012 Rubio L, Motilva MJ, Macià A, Ramo T, Romero MP. Article d'investigació
Validation of determination of plasma metabolites derived from thyme bioactive compounds by improved liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry 2012 Rubió, L.; Serra, A.; Macià, A.; Borràs, X.; Romero, M.P.; Motilva, M.J. Article d'investigació
A new hydroxytyrosol metabolite identified in human plasma: Hydroxytyrosol acetate sulphate 2012 Rubió L, Macià A, Valls RM, Pedret A, Romero MP, Solá R, Motilva MJ. Article d'investigació
Synthetic Phenolic Antioxidants 2012 Serra, A; Macià, A.; Estévez, M. Capítol de llibre d'investigació
Improved liquid-chromatography tandem mass spectrometry method for the determination of the bioactive dipeptides, carnosine and anserine: Application to analysis in chicken broth 2012 Macià A, Motilva MJ, Romero MP, Labrador A, Domínguez A, Peiró Ll. Article d'investigació
Metabolic pathways of the colonic metabolism of flavonoids (flavonols, flavones and flavanones) and phenolic acids. 2012 Serra A; Macia A; Romero MP; Reguant J; Ortega N; Motilva MJ Article d'investigació
Impact of olive oil phenolic concentration on human plasmatic phenolic metabolites 2012 Rubió L, Valls R, Macià A, Pedret A, Giralt M, Romero MP, de la Torre R, Covas MI, Solá R, Motilva MJ. Article d'investigació
Distribution of procyanidins and their metabolites in rat plasma and tissues after an acute intake of hazelnut extract 2011 Serra A, Macià A, Romero MP, Angles N, Morelló JR, Motilva MJ. Article d'investigació
Matrix composition effect on the digestibility of carob flour phenols by an in-vitro digestion model 2011 Ortega N, Macia A, Romero MP, Reguant J, Motilva MJ. Article d'investigació
Metabolic pathways of the colonic metabolism of procyanidins (monomers and dimers) and alkaloids. 2011 Serra A; Macia A; Romero MP; Angles N; Morello JR; Motilva MJ Article d'investigació
Rapid methods to determine procyanidins, anthocyanins, theobromine and caffeine in rat tissues by liquid chromatography-tandem mass spectrometry 2011 Serra A, Macia A, Romero MP, Piñol C, Motilva MJ. Article d'investigació
Distribution of olive oil phenolic compounds in rat tissues after administration of a phenolic extract from olive cake 2011 Serra A, Rubió L, Borrás X, Macià A, Romero MP, Motilva MJ. Article d'investigació
Bioavailability of phenols from a phenol-enriched olive oil 2011 Suárez M, Valls RM, Romero MP, Macià A, Fernández S, Giralt M, Solà R, Motilva MJ. Article d'investigació
Organotypic co-culture system to study plant extract bioactivity on hepatocytes 2010 Castell-Avuí A, Motilva MJ, Macià A, Torrell H, Bladé C, Pinent M, Arola L, Ardèvol A. Article d'investigació
Comparative study of ultra performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry and high performance liquid chromatography-tandem mass spectrometry to determine procyanidins and alkaloids in coc 2010 Ortega N, Romero MP, Macià A, Reguant J, Anglès N, Morello JR, Motilva MJ. Article d'investigació
Bioavailability of procyanidin dimers and trimers and matrix food effects in in vitro and in vivo models 2010 Serra A, Macià A, Romero MP, Valls J, Bladé C, Arola Ll, Motilva MJ. Article d'investigació
Digestion stability and evaluation of the metabolism and transport of olive oil phenols in the human small-intestinal epithelial Caco-2/TC7 cell line 2010 Soler A, Romero MP, Macià A, Saha S, Furniss CSM, Kroon P, Motilva MJ. Article d'investigació
Rapid analysis of procyanidins and anthocyanins in plasma by microelution SPE and ultra-HPLC 2010 Martín, MP; Pantaleón, A; Rosekl, A; Soler, A:; Valls, J; Macià, A; Romero, MP; Motilva, MJ Article d'investigació
Methods for preparing phenolic extracts from olive cake for potential application as food antioxidants. 2009 Suárez M, Romero MP, Ramo T, Macià A, Motilva MJ. Article d'investigació
Determination of procyanidins and their metabolites in plasma samples by improved liquid chromatography-tandem mass spectrometry. 2009 Serra A; Macià A; Romero MP; Salvadó MJ; Busto M; Férnandez- Larrea J; Motilva MJ. Article d'investigació
Improved method for identifying and quantifying olive oil phenolic compounds and their metabolites in human plasma by microelution solid-phase extraction plate and liquid chromatography-tandem mass sp 2009 Suárez M, Romero MP, Macià A, Valls RM, Fernández S, Solà R, Motilva MJ. Article d'investigació
Rapid Determination of Phenolic Compounds and Alkaloids of Carob Flour by Improved Liquid Chromatography Tandem Mass Spectrometry 2009 Ortega N, Macià A, Romero MP, Trullols E, Morello JR, Anglès N, Motilva MJ. Article d'investigació
Effect of fat content on the digestibility and bioaccessibility of cocoa polyphenol by an in vitro digestion model 2009 Ortega N, Reguant J,Romero MP, Macià A, Motilva MJ. Article d'investigació
Sensitivity enhancement for the analysis of naproxen in tap water by solid-phase extraction coupled in-line to capillary electrophoresis 2008 Macia A, Borrull F, Calull M., Benavente, F., Hernández E., Sanz-Nebot V., barbosa J., Aguilar C, Article d'investigació
Improved liquid chromatography tandem mass spectrometry method for the determination of phenolic compounds in virgin olive oil 2008 Suárez M, Macià A, Romero MP, Motilva MJ. Article d'investigació
Obtention and characterization of phenolic extracts from different cocoa sources 2008 Ortega N., Romero MP., Macia A, Reguant J., Anglès N., Morelló JR., Motilva MJ. Article d'investigació
Capillary electrophoresis for the analysis of nonsteroidal anti-inflammatory drugs 2007 Macia A, Borrull F, Calull M., Aguilar C, Article d'investigació
Analysis of nonsteroidal anti-inflammatory drugs in water samples using microemulsion electrokinetic capillary chromatography under pH-suppressed electroosmotic flow with an on-column preconcentration 2006 Macia A, Borrull F, Calull M., Aguilar C, Article d'investigació
Different on-column preconcentration techniques to analyze some nonsteroidal anti-inflammatory drugs by micellar electrokinetic capillary chromatography in mineral waters 2006 Macia A, Borrull F, Calull M., Aguilar C, Article d'investigació
Separation and on-column preconcentration of some nonsteroidal anti-inflammatory drugs by microemulsion electrokinetic capillary cromatography using high speed separations 2005 Macia A, Borrull F, Calull M., Aguilar C, Article d'investigació
Application of capillary electrophoresis with different sample stacking strategies for the determination of a group of nonsteroidal anti-inflammatory drugs in the low ug/L concentration levels 2004 Macia A, Borrull F, Aguilar C, Calull M. Article d'investigació
Determination of some acidic drugs in surface and sewage treatment plant waters by capillary electrophoresis - electrospray - mass spectrometry 2004 Macia A, Borrull F, Calull M., Aguilar C, Article d'investigació
Improving sensitivity by large-volume sample stacking using the electroosmotic flow pump to analyze some nonsteroidal anti-inflammatory drugs by capillary electrophoresis in water samples 2003 Macia A, Borrull F, Aguilar C, Calull M. Article d'investigació